Loading

Viata in Ashramul din Bahamas

Subscribe for more inspiration

to our newsletter

Viata in Ashramul din Bahamas

Am petrecut o luna de zile in Bahamas, timp in care am urmat un curs intensiv, in urma caruia am obtinut certificarea de intructor de Yoga.

IMG_8335

Acest articol va va prezenta in mare, viata in Ashramul din Bahamas.

Este un loc minunat, în care oamenii merg pentru a se regăsi și pentru a avansa pe drumul lor spiritual sau de autocunoaștere. Locația este perfectă, o mică insulă ce poartă numele de Paradise Island. După părerea mea,  își merită din plin această denumire.

Pe această  mică insulă, se afla doua atracții principale, dar total opuse din toate punctele de vedere. Două extreme aflate la aproximativ 500 de metrii una față de cealaltă.

Într-o parte este celebrul Resort Atlantis Bahamas , un apogeu al materialului, un loc în care oamenii vin să se rasfețe, să bea, să mănânce, să cheltuiască mulți bani și să se distreze. Voi scrie în curând un articol despre acest loc. L-am vizitat de câteva ori, că doar trebuia să mai revin și eu un pic cu picioarele pe pământ, să mănânc o înghetată și să admir iahturile.

Langă această ” tentație” este ashramul, un loc plin de pace și armonie. Pe cât de modest este, pe atât de opulent în frumusețe. Aici oamenii sunt încurajați să ducă o viață cât se poate de pură, fară băutură, cafea, țigări, carne, stres etc. Deci vă puteți imagina cum cele două modalități de a îți peterce timpul în Paradise Island sunt oarecum opuse. Un loc focusează atenția în exterior, iar unul în interior.

Dar acum, să vă povestesc puțin despre viața de zi cu zi din ashram.

Clopotul de trezire sună la ora 5 : 30 dimineața. La ora 6:00 toată lumea este prezentă pe platforma principala,unde începe Satsang-ul. Satsang înseamnă “în compania adevărului”, este o întalnire ce are loc în timpul fiecărui răsărit și apus, în timpul căreia se meditează pentru jumatate de oră, apoi se cantă mantre hinduse, iar pentru încă o oră, câte un invitat special ține o prezentare despre diferite subiecte spirituale.

IMG_8477IMG_7018

Invitații de care vă spuneam, pot proveni din diferite locuri și religii ale acestui Pământ. De exemplu, în poza de mai sus, un Maestru Sufit ne vorbea despre puterea rugăciunii.

În unele dimineți, această întrunire poate avea loc pe plajă, unde mergeam în liniște timp de 20 de minute, iar apoi ne asezam într-un loc de unde să putem admira răsăritul. Aici, de asemenea sunt cântate rugăciuni în sanscrită sau alte cântece pentru suflet:) Aceasta era partea mea favorită.

IMG_5774IMG_5692 IMG_5689 IMG_5688

După Satsang, ce durează aproximativ două ore, poți merge la o clasă de yoga , începători sau intermediari, pe una dintre platforme, în funcție de nivelul ales.

IMG_6351 IMG_5643 IMG_6795

IMG_5028

După cele doua ore de yoga, la ora 10:00 dimineața, este servită prima masă. Pentru această “activitate” nu există nici un clopot, toată lumea este prezentă la timp:)) Fiecare își ia o tavă și este servit de voluntarii din acea zi.

IMG_5494

IMG_5496

IMG_5497

Următorul pas, este să alegi unul dintre locurile minunate în care poți mânca. În plus, în timp ce mănânci, poți fi doar tu cu tine, sau poți alege să cunoști oameni noi. Întotdeauna în timpul meselor alegeam să vorbesc și să socializez cu acei oameni minunati veniți din toate colțurile Pământului.

IMG_6766IMG_5626IMG_5499IMG_5503IMG_5265

Mâncarea este foarte sănătoasă și gustoasă. Dieta Yoghinilor constă în multe semințe, legume și cereale. Nu sunt incluse în alimentație carnea, ouăle, zahărul alb, cofeina, etc. Am fost extrem de fericită cu acel mod de a mă hrăni cu mancare vie, plină de nutreienți. Pâinea era făcută acolo, de doua ori pe zi și putea conține legume, fructe, ierburi, semințe și chiar ciocolată.

IMG_5621IMG_6845IMG_5627

De aici, programul se cam difersifică, în funcție de modul în care vizitezi ashramul. Dacă ești doar guest, poți avea timp liber sau poți participa la unul dintre cursurile programate în acea perioadă. Dacă ești un Karma yogi, adică stai pentru o lună, două sau trei pentru a ajuta în ashram, vei avea 6 ore pe zi în care va trebui să faci diferite job-uri. Dacă urmezi un curs intensiv de Teacher Training, vei avea un program extremmm de încărcat ( eu asta am facut, deci programul descris va include în mare cursurile pentru ttc ).

De exemplu, eu după masa de dimineață, aveam o oră de Karma yoga în care spălam vase. Task-urile sunt diverse,  depinde ce noroc ai și la ce nimerești. Poți ajuta la prepararea mâncării, poți lucra la receptie sau la boutique, poți căra gunoiul sau poți prepara ofrandele pentru Satsang. Karma Yoga înseamnă a servi alți oameni, fără a aștepta vreo recompensă. Deci orice îți era dat să faci, o făceai cu iubire.

IMG_7797IMG_5350IMG_9091IMG_6037

Urmatoarea activitate la care trebuia să merg era un curs în care studiam Bhagavad Gita, cartea sacră a hinduismului. Acest curs era de 4 ori pe săptămână. În restul zilelor, această ora era rezervată studiului meditației și al mantrelor. Ambele clase aveau loc în Templu.

IMG_7968

IMG_8518IMG_5600

De la ora 13:00 până la ora 14:00, aveam o pauză, în care alegeam să mă bucur de plajă și ocean.

IMG_6431

IMG_9815

De la ora 14:00 începea seminarul principal al zilei, predat de către Swami-ul ce se află în conducerea ashramului. Această ființa minunată ne vorbea zilnic despre un subiect special, cum ar fi : Mintea și cum să controlezi stările ei, Reîncarnarea, Karma, Sistemul energetic al corpului, Cum să ai o practica spirituală sănăntoasă, Filozofia Yoga, etc. Aceste două ore erau cele mai intense dar și cele mai interesante.

IMG_5663

IMG_8214IMG_6826

Cum se termină aceast curs, trebuia să fugim repede, să ne schimbăm și să ajungem la a doua clasă de yoga, în care învătăm detaliile tehnice ale posturilor și mai ales cum să predăm. Ceilalți oaspeți ai ashramului, alegeau din nou între clasa de intermediari și cea de începători.

IMG_8420IMG_7045

IMG_7035

La ora 18:00, toata lumea se strangea pentru mult asteptata masa. Din nou alegeam dintre diferitele locatii. Uneori alegeam sa mananc pe plaja, alteori pe platforma de yoga, alteori la masa.

IMG_9675IMG_5619

Acum venea partea interesantă, aveam o oră și ceva liberă, până la Satsang-ul de seară. Ce să faci mai întâi?

Puteam alege să ne destindem pe terenul de basket, să hranim peștii pe partea cu pontonul a ashramului, ne făceam temele și aproape întotdeauna, asistam la cel mai frumos apus.

IMG_8147IMG_7888IMG_8083IMG_8064IMG_8095IMG_7913IMG_6236IMG_7118IMG_6083
Timpul trecea extraordinar de repede în acel loc. Zilele erau cumva o înșiruire de evenimente, fără pauză sau întrerupere.

Satsang-ul de seară dura de la ora 20:00 până la ora 22:00. De obicei, acum veneau invitați pe care toată lumea îi astepta cu nerăbdare. Am avut ocazia să cunosc oameni superbi, ce ne-au dăruit stări cu adevărat speciale, prin vorbele, cântecele sau prin energia lor.

IMG_5665

IMG_9069De asemenea, adesea aveau loc ceremonii speciale, în care se făceau diferite ritualuri. Am avut norocul să particip la câteva dintre aceste sărbători, în cadrul cărora toți participantii primeau binecuvântări.

IMG_9287IMG_8958IMG_8947

Întotdeauna avea loc un eveniment special, de exemplu într-o zi, o mandala a fost desenată de către toți cei din ashram, cu ocazia celebrării zilei de naștere a Swami-ului principal. Aceasta celebrare a durat 6 zile.

IMG_8886IMG_8898

Acesta era clopotul care suna in fiecare dimineata si seara pentru a anunta Satsang-ul sau pentru a da trezirea.

IMG_8156

În concluzie, cam așa se desfașoară viața în ashramul din Bahamas. Orice motiv sau cale și-ar găsi oamenii pentru a merge într-un loc de acest fel, sunt sigură că ceva în interiorul lor se schimbă cu adevărat. Energia locului, oamenii, toate aceste activități și în special dișciplina, ajută sufletul să iasă la suprafață și să calmeze mintea.

O escapadă de acest gen, este un cadou pentru mintea, trupul și sufletul nostru. Pentru mine, a fost cea mai frumoasă lună din viața mea, dar și experiența ce a plantat o sămânță a schimbării, adânc în sufletul meu.

IMG_6322

Nu uitați că sunt aici pentru orice nelămurire sau întrebare, știu că deja câteva persoane m-au întrebat câte ceva despre acest loc și cum pot ajunge acolo:)

#FOLLOWYOURDREAMS

Padmakshi

Padmakshi

I believe in a perfect life, a magical life, searching and finding beauty and energy in everything around

4 Comments

 • Alina

  Suna WOW. Ne poti vorbi si despre costuri – cat costa sa ajungi acolo, cazarea in ashramul respectiv, orice crezi ca ne-ar putea folosi in acest sens? Eu am studiat fugitiv site-ul lor si am vazut ca, in cazul in care iti alegi sa stai pe o perioada de 3 luni, e gratuit. Sau am inteles gresit? Banuiesc ca tu stii mai bine, so do share! Multumesc!

  June 24, 2015 at 10:13 pm
  • Padmakshi
   maria

   Aceste informatii sunt pe site-ul ashramului, http://www.sivanandabahamas.org, difera in functie de perioada si de activitate. Despre costul avionului am vorbit intr-un articol trecut, pe mine m-a costat cam 1200 de euro.

   July 1, 2015 at 2:39 pm
 • Marcela

  Cat a costat aceasta experienta?

  June 26, 2015 at 8:14 am
  • Padmakshi
   maria

   Despre costul cursului puteti gasi pe site-ul ashramului, http://www.sivanandabahamas.org. Despre zbor am vorbit intr-un articol trecut, m-a costat aproximativ 1200 de euro. Daca doresti sa aflii mai multe scrie-mi in contact 🙂

   July 1, 2015 at 2:41 pm

LEAVE A COMMENT

English