Loading

Ce este MINDFULNESS – ul | Cum Iti Poate Schimba Viata

Subscribe for more inspiration

to our newsletter

Ce este MINDFULNESS – ul | Cum Iti Poate Schimba Viata

Ce este Mindfulness-ul? 

 

Mindfulness-ul este o stare de constienta pura, o stare de atentie totala si de prezenta. Este o stare naturala pe care am pierdut-o din cauza haosului mental, insa ea poate fi accesata prin practica si exercitiu constient. Putem invata din nou cum sa ne bucuram cu adevarat de viata, cum sa fim prezenti si cum sa traim din plin experienta in aceasta lume materiala.

” Atunci când te plimbi, mănânci și călătorești, fi prezent. Altfel, viața va trece pe lângă tine”- Buddha

 

 

Mindfulness-ul are ca origine filozofia budista, insa a devenit foarte cunoscut in ultimul deceniu datorita dovezilor stiintifice referitoare la eficacitatea acestor practici. Atat studiile avansate de neurostiinta cat si de psihologie au observant cum practicile meditative de tip mindfulness au ajutat la tratarea depresiei, anxietatii cat si in cazurile unor afectiuni fizice.

S-a demonstrat, ca practicile meditative ajuta extraordinar la reprogramarea neuronala, adica ne ajuta sa rescriem intr-un fel programele mentale, credintele negative, sa refacem circuitele neuronale ce nu ne sunt utile.

Ce sunt patternurile de gandire si legaturile neuronale? Precum exersam un muschi la sala, cream in interiorul creierului legaturi neuronale foarte bine consolidate, idei si credinte accesate cu usurinta din cauza obisnuintei. Daca dorim sa le schimbam, mindfulness-ul ne ajuta sa le inlocuim cu unele constiente, folositoare, sa preluam deci controlul automatismelor mentale si emotionale ce ne ghideaza viata si felul in care percepem realitatea inconjuratoare.

Ce poate fi mai frumos, nu?

Ce inseamna insa Mindfulness-ul dintr-o perspectiva practica?

Exercitii ale mintii prin care aducem interaga perceptive asupra momentului prezent. Pentru a face asta, putem alege una dintre urmatoarele cai:

 

  1. Focus total asupra momentului prezent, exersam atentia prin simturi.

De exemplu: Stam jos si ne uitam la calculator. Opriti-va pentru un moment si simtiti cum bluza se atinge de piele. Senzatia pe care o da materalul la contactul cu pielea noastra. Simtiti cum stau pantalonii. Simtiti senzatia picioarelor la contactul cu pantofii. Simtiti aerul pe piele, atat textura cat si temperatura. Simtiti aerul inspirat, cum intra usor pe nas iar apoi cum iese usor tot pe nari. Fiti cat mai atent la detaliile senzatiei. Intreaga atentie pe starea respectiva. Felicitari! Pentru aceste cateva secunde, ati fost prezent. Mindfullness-ul inseamna atentie totala prin corp in momentul ACUM.

Aceasta se poate exersa oricand si oriunde. Este chiar recomandat sa ne amintim si sa intram in aceasta stare cat mai des, oriunde am fi.

 

  1. Oservarea propriilor ganduri.

Observand propriile ganduri, realizam ca nu suntem ceea ce gandim, ne detasam de acea voce interioara si o observam, fara sa judecam.  Aceasta este si una dintre cele mai puternice tehnici meditative. Eu asa am trecut peste atacurile de panica, observandu-mi propriile obisnuinte mentale, frici si ganduri negative, in acelasi timp detasandu-ma de ele. Prin observare, rupem identificarea, anulam incarcatura emotionala. Aceasta este si practica meditativa mindfulness, stam in liniste cu propriile ganduri si le observam, fara sa judecam daca sunt bune sau rele, placute sau neplacute. Observam asa cum observam trecerea norilor pe cer. Pentru a consolida aceasta practica meditativa, va recomand urmatorul video:

 

Carti recomandate:

 

Antreneaza-ti Creierul de Joe Dispenza

 

Creierul lui Buddha de Richard Mendius

 

Mindfulness – Calea Constienta spre compasiunea de sine

 

Asadar, mintea poate fi exersata si modelata pentru a percepe, actiona si reactiona in folosul nostru, putem dezvolta capacitati noi si tot ce ne trebuie pentru a ne crea o viata ideala in aceasta experienta materiala.

Eu am dezvoltat curaj si entuziasm, voi ce vreti sa dezvoltati?

 

 

 

Padmakshi

Padmakshi

I believe in a perfect life, a magical life, searching and finding beauty and energy in everything around

LEAVE A COMMENT

English