Loading

Cum sa Spui DA Vietii – Viata Fara Frica

Subscribe for more inspiration

to our newsletter

Cum sa Spui DA Vietii – Viata Fara Frica


Mintea spune “Nu, stai sa analizam, cum putem controla aceasta situatie, care sunt cele mai infricosatoare scenarii posibile? Nu cred ca o sa mearga oricum,  mai bine zicem pas“. Si asa se desfasoara multe din cazurile vietii de zi cu zi, asa se traieste in frica, evitand oportunitati si orice iesire din zona de confort, chiar daca aceasta este una dominata de frica.

Incercam sa controlam ceea ce se intampla in jurul nostru, incercam sa controlam fiecare gand si emotie, fiecare reactie, cautam tot felul de metode sa “atragem” ceea ce ne dorim si ne chinuim din rasputeri sa respingem ceea ce ne provoaca disconfort. In tot acest haos interior, uitam sa TRAIM!

Intregul mecanism ce sta la baza acestei dizarmonii, este nevoia noastra primara de a urmari placerea si de a evita durerea. Este normal, genetic, este un mecanism de aparare primar, insa doar in cazul in care raportam intreaga viata prin viziunea limitata a mintii. Doar mintea se simte constant amenintata de elementele exterioare, doar mintea are nevoie de reafirmare si de consolidarea propriei identitati prin perceptii, frici, pareri si scenarii catastrofice. Stiu ca poate o sa ziceti, dar cum altfel sa percepi viata decat prin minte, traducem intreaga realitate materiala prin minte, bla bla. Nu, am vazut ca viata poate fi traita si in alt mod decat prin limita perceptiilor mentale, influentate de trecut, durere si tot felul de mecanisme adoptate inconstient.

Atat trecutul, cat si viitorul, sunt amintiri si proiectii, ambele traiesc exclusiv in minte si mai apoi in corpul emotional. Viata insa se desfasoara exclusiv acum, in momentul prezent.  Cum acest moment a trecut, el devine o amintire, o imagine mentala, un fruct al mintii. Cand este insa ultima oara cand ati simtit cu adevarat momentul prezent, viata, acel spatiu in care esti total conectat cu tot ceea ce se intampla atat in interiorul tau cat si in exterior, esti martor la desfasurarea vietii pe Pamant, fara sa fie implicata mintea cu nenumaratele ei pareri?

Propria noastra minte isi hraneste identitatea si existenta prin implicarea neincetata in viata noastra, tot timpul raportandu-se la trecut, viitor, sau incercand din rasputeri sa controleze sau sa influenteze prezentul. Normal ca ne este greu sa o reducem la tacere macar pentru cateva momente, este ca si cum ne-am arunca in abis, intr-un spatiu necunoscut. Insa in momentul in care invatam sa apasam butonul, prin detasare si atentie asupra prezentului, un nou Univers se deschide, un Univers al perceptiilor, al libertatii si al fericirii naturale de A FI.

In momentul in care iesim din realitatea mentala, spunem DA vietii cu adevarat. Iesim dintr-o lume imaginara si pasim in prezenta realitatii inconjuratoare. Aici este locul in care viata se desfasoara, in care energia curge intr-un mod armonios si in care ne putem bucura de un potential nelimitat. Aici este gratia fiecarei clipe petrecute in constienta.

Cum facem asta insa? Cum invatam sa apasam butonul de pauza? Prin atentie. Sa luam aceste momente urmatoare ca exemplu. Cititi aceste cuvinte si sunteti la birou, acasa, sau undeva in oras. Lasati putin deoparte telefonul sau laptopul si concentrati-va toate simturile pe mediul vostru inconjurator prezent. Simtiti temperatura pe piele, observati caldura luminii, zgomotul de fundal, observati tot ceea ce se intampla in jur, fara a emite pareri. Fiti un observator detasat al mediului vostru inconjurator. Simtiti cum va afundati intr-un spatiu ca un vid, in care nu este prezenta decat linistea. . . .


Daca totul a decurs bine, ati facut probabil cunostiinta cu momentul prezent. Nu incercati sa intelegeti, nu cautati sa aveti confirmari mentale sau o reteta a mintii. Cum incercati sa intelegeti cum, de ce si asa mai departe, intrati fix in spatiu din care incercam sa iesim. Aceasta este si capcana. Intrarea in momentul prezent este o predare pur si simplu, o abandonare, este singura cale. Ca si cum acum decizi sa te arunci intr-o prapastie, in vidul constiintei reale. Nu incercati va rog sa faceti un nou proces mental pentru aceasta idee. Pur si simplu detasati-va de acea voce mentala pentru cateva momente.

Putem face acest exercitiu ori de cate ori ne amintim, orice am face si oriunde am fi. Este fabulos modul in care se desfasoara evenimentele atunci cand suntem cat mai mult in prezenta, spatiul in care nu exista frici si asteptari. Cele mai frumoase lucruri din viata mea au venit in aceste momente de abandon, nu prin haosul mental creat de incerarea de a controla realitatea.

Spunem asadar DA vietii nu prin incercarea de a prevedea evenimentele, prin frica de a rata ceva sau printr-o alergatura continua dupa placeri efemere viitoare. Spunem DA vietii prin predarea in momentul prezent, prin curiozitatea descopririi vietii de ACUM si printr-o stare de abandonare entuziasta pentru tot ceea ce inseamna viata. ACUM!

Spune DA singurului spatiu in care viata se desfasoara cu adevarat si bucura-te de echilibru si feircire ! 

 

Cu drag,

Padmakshi

 

Carti recomandate:

Puterea Prezentului de Eckhart Tolle

Padmakshi

Padmakshi

I believe in a perfect life, a magical life, searching and finding beauty and energy in everything around

LEAVE A COMMENT

English