Loading

Ce sunt Mantrele si Cum Le Putem Folosi

Subscribe for more inspiration

to our newsletter

Ce sunt Mantrele si Cum Le Putem Folosi

                      Ce sunt mantrele si cum le putem integra in viata noastra

Mantrele au deja o alura mistico/oculto neinteleasa, fiind considerate incantatii sau vraji de natura orientala pe care le folosim de multe ori fara sa le intelegem puterea.

Vreau insa in aceste randuri sa dicutam despre mantre dintr-o perspectiva reala, echilibrata, sa vedem care sunt acestea, ce energie aduc si cum le putem folosi in practica noastra zilnica.

Ce sunt mantrele?

In filozofia hindusa, mantrele sunt considerate a fi energie pura divina incastrata intr-o forma de sunet.

Dintr-un punct de vedere psihologic, mantrele indruma intentionat gandul, astfel concentrand mintea pe un tip de energie subtila, pe care o alegem constient. De aceea mantrele sunt considerate a fi una dintre cele mai eficiente cai prin care ne putem linisti gandurile si ne putem modela mintea.

Mantrele sunt invocatii in sanscrita a unui principiu divin. Acestea pornesc de la nivelul graiului, trec prin mental si ajung intr-un plan energetic si spiritual. Mantrele sunt considerate energii sonore de inalta vibratie energetica, de aceea acestea sunt folosite de mii de ani si nu pot fi schimbate pentru fiecare individ in parte.

Aici putem intelege diferenta intre afirmatii pozitive si mantre. Mantrele au deja o incarcatura energetica proprie, benefica pentru omenire. Afirmatiile in schimb, ne ajuta la un nivel mental de modelare a credintelor proprii.

In cazul mantrelor, intelesul nu conteaza ci vibratia sunetului si energia pe care o reprezinta.

Beneficiile practicii cu mantre:

Dupa cum am mentionat si mai sus, concentrarea mentalului pe o mantra este extrem de folositoare pentru constiinta, pentru purificarea gandurilor si pentru conectarea cu planuri superioare, spirituale, astfel invitand in propria experienta o stare alterata de constiinta, una benefica desigur.

Mantrele ajuta enorm practica meditativa, ajutand mintea sa mentina un anumit punct de concentrare. Atat in filozofia hindusa, cat si in cea budista, mantrele insotesc orice meditatie a practicantului.

 

Cum putem folosi mantrele?

Mantrele pot fi folosite in mai multe feluri:

 

  1. Meditatia cu mantra : In timpul meditatiei, dupa relaxarea cu ajutorul respiratiei, incepem sa rostim cu voce tare sau in gand mantra, lasand-o sa patrunda in toate celulele corpului fizic, in mental si in corpurile energetice. Vom simti vibratia acesteia si aceasta ne va ghida intr-o stare de constiinta superioara, intr-un plan in afara gandurilor cotidiene. In timpul meditatiei puteti folosi si o mudra ( pozitie a degetelor), ca cea din imaginea urmatoare. Palma si degetele sa fie relaxate.
  2. Japa Mala: Aceasta este practica cea mai cunoscuta in filozofiile orientale, de aceasta data mantra fiind incantata o data cu numaratoarea unui sirag de margele, cunoscute ca male. De aici si numele de japa mala. Probabil ati observat in mai multe filozofii si religii aceasta practica de a numara reugaciunile/mantrele. Siragul de margele in yoga are 108 bile si poate fi folosit atat in meditatie cat si in timpul altor activitati. Atentie insa, simbolic vorbind, bila dubla, sau ciucurele, nu va fi numarat pentru ca se spune ca este detinut de profesorul spiritual. Nu exista o limita recomandata pentru seriile de 108 mantre. In acest fel mintea este si mai angrenata in practica, fiind mai greu sa se piarda in ganduri.
  3. Practica mentala constanta: Mantrele pot fi folosite ca si companion constant in lumea noastra interioara, ori de cate ori mintea se pierde in trecut sau viitor, ori de cate ori suntem coplesiti de emotii, putem aduce mantra pentru purificarea si ghidarea acelei voci interioare ce de multe ori nu ne asculta. Mantra indruma gandul spre un plan subtil, aducand o energie superioara echilibrata.

 

Cine poate folosi o mantra si cum o alegem?

Fiecare mantra reprezinta un anumit aspect al divinitatii.

Mantrele pot fi folosite de oricine, nu te obliga sa te convertesti la o alta religie sau ceva de genul . . . Mantrele pot fi folosite de oricine simte aceasta chemare, sau de catre oricine a simtit beneficiile unei practici Yoga sau meditative.

Ideal ar fi sa folositi o singura mantra, deoarece astfel se consolideaza legatura voastra cu acel concept divin si veti descoperi noi si noi niveluri ale practicii cu mantra.

Cum alegeti mantra? In ashram mi-a fost recomandat sa aleg cu ajutorul intuitiei, sa simt ce mantra ma atrage sau imi da o stare buna.

Cateva dintre cele mai cunoscute mantre:

Om (Aum)

Om este considerata a fi cea mai puternica mantra, fiind inclusa in majoritatea mantrelor zeitatilor. AUM este considerat sunetul primordial, cel din care a pornit intreaga creatie si in care se va intoarce. A este trezirea constiintei, U este visarea si M este somnul profund. Om este o mantra abstracta, adica nu este legata de un anumit concept sau zeitate, fara caracteristici de care ne putem lega mental, de aceea uneori este mai greu de folosit. Insa eficienta ei este indiscutabila.

 

Om Namah Sivaya

Aceasta este o mantra a Zeului Siva, cel care distruge si creeaza universuri. Siva face parte din trimitatea hindusa, fiind aspectul distrugator. Aici distrugerea nu are un sens negativ, distrugerea aici inseamna renastere, reinoire, ciclu natural.

 

Om Namo Narayanaya

Narayana este Lord Vishnu, un alt aspect al trinitatii, ocrotitorul, cel care mentine ordinea in Univers. Visnu este cel ce a fost incarnat in Krishna si Rama.

 

Om Sri Maha Ganapataye Namah

Aceasta este una dintre mantrele Lordului Ganesha, cunoscutul zeu cu cap de elefant. Ganesha ocroteste si inlatura obstacolele din calea cautatorului, inlatura greutatile din drumul spiritual.

 

Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

Aceasta mantra este o urare de bine pentru intreaga omenire si contribuie la ridicarea vibratiei intregii planete. Ea se traduce cam asa: Fie ca toate fiintele de pe planeta sa fie sanatoase si fericite si eu sa contribui cum pot la acest lucru.

Gayatri mantra sau Maha mantra:

Om Bhur Bhuvah Swah, Tat Savitur Varenyam, Bhargo Devasya Dheemahi, Dhiyo Yo Nah Prachodayat

Aceasta este de asemenea una dintre cele mai cunoscute mantre, folosite in multe clase de yoga. Aceasta este o mantra complexa ce se traduce cam asa: Meditam asupra gloriei lui Ishwara ( Dumnezeu), Cel ce a creat Universul, Cel ce este venerat, Cel ce este intruchiparea cunoasterii si luminii, Cel ce inlatura ignoranta si pacatele. Fie ca El sa ne ilumineze intelectul.

 

Soham

Soham este o afirmatie puternica: Sunt ceea ce sunt! Meditatorul afirma existent insasi. Meditatorul nu are forma, nici caracteristici, este totul si nimic, este existenta insasi.

 

Om Mani Padme Hum

Om Mani Padme Hum este principala mantra budista si se spune ca nu poate fi tradusa. Conceptul general, vibratia mantrei este comapsiunea si dezvoltarea starii de bodhicitta, ( Dumnezeu Intrupat), pentru binele intregii omeniri.

Daca va simtiti atrasi de una dintre aceste 8 mantre, puteti incepe practica fara s ava puneti prea multe intrebari, nu este nimic deosebit de stiut. Practica constant v ava transforma in propriul profesor. Pentru a afla mai multe despre aceste mantre, puteti face research online si puteti asculta video-uri pe youtube pentru a auzi exact cum se pronunta. Eu voi posta un video pe canalul meu in care le voi pronunta pe fiecare in parte si va voi arata cum se practica si cu mala.

Va urez o viata magica!

 

Padmakshi

 

Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

 

 

 

 

 

 

 

Padmakshi

Padmakshi

I believe in a perfect life, a magical life, searching and finding beauty and energy in everything around

LEAVE A COMMENT

English